Virksomheter i Vestfold utsettes for direktørsvindel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Direktørsvindel er en type e-post svindel som flere og flere virksomheter i Vestfold blir utsatt for. Det går ut på at man får en e-post, tilsynelatende fra sin egen sjef, som ber om at det blir gjort en pengeoverføring ut av virksomheten. Oppkjøp, tomt bedriftskort, og utlegg blir ofte brukt som begrunnelse. Beløpene varierer fra et par tusen helt opp i mange millioner, og ofte er de tilpasset størrelsen på virksomheten. Nederst i saken er det tre tips til hvordan din bedrift kan unngå de fleste av denne typen svindelforsøk. 

Rammer alle typer virksomheter 

Ingen er unntatt, tidligere har dette vært en type svindel som har vært forbeholdt bedrifter, men i det siste har man også sett at foreninger og lag i Vestfold er utsatt for det samme. Som for eksempel Lions, som for ikke lenge siden gikk ut i tb.no og advarte andre mot akkurat dene typen svindelforsøk (se «Svindlerne utga seg for å være Per – nå advares klubber over hele landet» tb.no(+)). Oppdtaret: 11.november 2019 fikk GuardIT beskjed om at enda en forening var berørt. Denne gang en idrettsforening i Larvik. 

Vær bevisst og lag gode rutiner 

Det viktigste tiltaket mot direktørsvindel er bevissthet. De ansatte må være klar over at dette eksisterer og at det er noe de trenger å følge med på. Så må det være lettvint å spørre sjefen om det faktisk er vedkommende som har sendt e-posten. Det må være ufarlig å ta opp en mistanke den eller de på toppen. Er klokka 18, dagen før fellesferien, så må det fortsatt være mulig for den ansatte å dobbeltsjekke. Disse kravene kommer ofte i perioder som er hektiske. Bransjer med høye sesongsvingninger i arbeidsmengde får ofte slike e-poster i høysesong. Det er også vanlig at disse e-postene tikker inn seint på arbeidsdagen, eller rett før ferier og helligdager. Det er de periodene hvor vi mest sannsynlig har tankene litt andre steder og fort kan gjøre en glipp, selv om man egentlig vet bedre. 

Etablere rutiner for hvordan man behandler slike type pengeoverføringer.

Andre angrep som kan ligne er falske fakturaer. Enten fra firmaer man aldri har handlet med, eller svindleren bruker en faktura hvor kun kontonummeret er endret.  
3 ting å gjøre hvis du får en e-post som ber deg overføre penger ut av virksomheten 
  1. Kjenn på magefølelsen, ikke stress, er dette virkelig riktig? Har du en dårlig magefølelse stol på den. Vent med overføringen selv om e-posten sier det haster. 
  1. Ring avsender (hvis det står kontakt-informasjon i e-posten, ikke bruk denne. Bruk heller din egen kontaktliste, eller nettsider som 180, Gule Sider e.l.) 
  1. Hvis du ikke får kontakt med sjefen, spør en kollega om de synes dette høres sannsynlig ut. Å gjenfortelle det til noen andre kan få deg til å innse at dette ikke kan stemme. 
Ønsker du mer informasjon om andre typer svindel bedrifter utsettes for kan du ta kontakt med oss her.